In de spotlight: Marguerite de Ruijter

     

Marguerite de Ruijter, journaliste en redacteur, bracht in 2014 de debuutroman Roem en ambitie uit, over twee broers en popidolen en hun strijd met de sociale media. In juli 2015 publiceerde Marguerite het fictieboek "Ambory"  over een verdwenen diplomatendochter op Malta.

Op 7 november 2015 was de boekpresentatie van "Help, ik word 50", uitgegeven bij Uitgeverij Oostland. In deze laatste uitgave staan blogs, verhalen en interviews met mensen die in 2014 (100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog) en 2015 (70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog) 50 zijn geworden. In januari 2021 volgde het 2e deel van deze serie: Help ik word ouder! (papa/mama). Marguerite interviewde twaalf ouders die kortgeleden of iets langer geleden voor het eerst papa/mama werden. Celine Verhoef maakte er prachtige foto’s bij. Met interviews, eigen blogs en twee voorleesverhalen. Een leuk boekje dat zeker niet mag ontbreken in het kraampakket.

Ook is zij een van de auteurs en eindredacteuren van het schirjverscollectief Oostland Literair. Zo leverde zij haar bijdragen voor de verhalenbundels Te Gek voor Woorden (maart 2015), Dennengeur en Kunstsneeuw (december 2016) Passievol (februari 2017), Vriendschap (oktober 2018), 2020 (maart 2020) en Zon, zee en blote voeten (juni 2021).

Tegenwoordig maakt Marguerite ook Podcasts met de naam "De Boekenparade". Deze zijn te beluisteren via haar Youtube-kanaal: Fennemar Boooks.

 

 

Help, Ik word ouder (papa/mama)

Hoe is het om voor de eerste keer vader of moeder te worden en hoe heb je je daarop voorbereid? Hoe vertelde je het vrienden, familie, ouders? Zijn er speciale rituelen rondom de geboorte van jouw familie? Wat deden jouw ouders anders en wat doen jullie hetzelfde? En: wat geef je de kleine later mee? Journalist Marguerite de Ruijter interviewde twaalf ouders die kortgeleden of iets langer geleden voor het eerst papa/mama werden. Celine Verhoef maakte er prachtige foto’s bij. Met interviews, eigen blogs en twee voorleesverhalen. Een leuk boekje dat zeker niet mag ontbreken in het kraampakket. Eerder verschenen in deze reeks: Help, ik word 50.


Help, ik word 50

De generatie van 1964 en 1965 wordt in de herdenkingsjaren 2014 (100 jaar na begin WOI) en 2015 (70 jaar na einde WOII) 50 jaar. Wat weten zij van de oorlog? Hebben ze iets meegekregen van de verhalen van toen? Is hun leven als naoorlogse generatie daardoor beïnvloed? Uit wat voor gezin komen zij, hoe leven ze nu en speelt religie (nog) een rol van betekenis?
Marguerite de Ruijter, journaliste en redacteur, interviewde een aantal jaargenoten uit 1964 en 1965 en bundelde die verhalen in deze uitgave. Het geheel geeft een mooi beeld van een halve eeuw Nederlandse geschiedenis. In de aanloop naar dit boek schreef ze diverse blogs op de website helpikwordvijftig, waarvan een aantal in deze bundel is opgenomen.